, 23645
Contact

De rente stijgt: moeten we ons reppen voor het afsluiten van een woonkrediet?

moeten we ons reppen voor het afsluiten van een woonkrediet

De hypotheekrente gaat sinds enkele maanden in licht stijgende lijn. Hoe fel blijft de rente doorstijgen? En is het nu dan hét moment om nog snel een hypothecaire lening af te sluiten? We vroegen het aan oprichter John Romain van Immotheker Finotheker.

De rentebarometer van Immotheker Finotheker geeft een overzicht van de evolutie van de gemiddelde rentestand voor woonleningen in België. Wie momenteel een hypothecaire lening afsluit over 20 jaar met een vaste rentevoet en een quotiteit tussen de 81 en 100 – de verhouding van het leende bedrag ten opzichte van de aankoopwaarde van de woning – betaalt gemiddeld een rentevoet van 1,58%. Begin augustus schommelde dat nog rond de 1,42%.

Wie 200.000 euro leent voor de aankoop van zijn woning, betaalt bij een looptijd van twintig jaar en een vaste rentevoet van 1,58% in totaal 33.141 euro intresten. De maandelijkse aflossing bedraagt in dat geval 971,42 euro. Begin augustus zou diezelfde koper bij een rentevoet van 1,42% aan het einde van de rit 29.659 euro intresten betaald hebben. Het verschil: 3.482 euro. Voor de volledigheid: u lost bij een rente van 1,42% maandelijks 956,91 euro af.

Tip: Maak hier een simulatie van uw woonkrediet.

Inflatie: tijdelijk of structureel?

John Romain van Immotheker Finotheker: "Of de stijging zich verder doorzet, is sterk afhankelijk van wat er met de economie gaat gebeuren. Banken baseren zich voor het bepalen van hun (vast) tarief voor woonkredieten onder andere op de langetermijnrente en die wordt onder meer door de inflatie gedreven."

Romain: "De vraag is nu: is de inflatie van tijdelijke of structurele aard? Als die structureel blijkt te zijn, kan de rente nog verder stijgen.” Toch denkt hij dat de eventuele verdere stijging beperkt blijft. De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde al aan dat ze zal ingrijpen als de langetermijnrente te hoog en te snel stijgt.

 

0,25 à 0,30 %

“Het is sowieso altijd moeilijk te voorspellen of de rente nog fors zal stijgen. De economie kan snel omslaan als er iets gebeurt in de wereld. Maar voorlopig verwacht ik geen grote stijging. Ik ga op korte termijn veeleer uit van een schommeling van 0,25 à 0,30%”, aldus Romain. “Voor wat er in de verdere toekomst staat te gebeuren, hebben we jammer genoeg geen glazen bol.” Volgens de oprichter van Immotheker Finotheker liggen de laagterecords van de hypothecaire rente voorlopig wel achter ons.

“Ik raad iedereen ook aan om het volledige plaatje te bekijken. Mensen staren zich vaak blind op de bundelpakketten van hun bank. Wie een lage rente krijgt, kan bijvoorbeeld een pak meer betalen voor de schuldsaldoverzekering. Vergelijken op elk niveau is en blijft de boodschap.” Hypotheekdossiers die worden gesignaleerd op Spaargids.be maken duidelijk dat vergelijken en onderhandelen wel degelijk de moeite loont. Zo zijn er nog verschillende recente dossiers met een hypothecaire rente van 1% en lager.

 

Nu lenen?

“Moeten mensen nu in alle haast nog een hypothecaire lening afsluiten? Dat zeker niet”, besluit de expert. “Haast en spoed is zelden goed en bij leningen is dat al helemaal het geval. Maar mensen moeten zeker ook niet wachten. Aan wie kooprijp is en een goede deal kan maken, zou ik zeggen: ga ervoor.”

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen