228, 24498
Contact

Waarop moet u letten als u een lening afsluit voor het bouwen van een woning?

Waarop moet u letten als u een lening afsluit voor het bouwen van een woning

Wil u een woning bouwen en moet u daarvoor een lening afsluiten? Dan moet u met enkele zaken extra rekening houden. Dat is vooreerst de opnametermijn. En ten tweede: de reserveringsprovisie die u moet betalen.

Van de zowat 255.000 hypotheekleningen die vorig jaar in ons land werden toegestaan, waren er bijna 35.000 voor het bouwen van een woning.

Tip: Hier vindt u de rentevoeten die momenteel gelden voor een hypothecair woonkrediet

Ze zijn iets complexer dan een krediet voor het kopen van een woning. In dat laatste geval neemt u immers meteen de totaliteit van de lening op en start u onmiddellijk daarna met het afbetalen.

Bij het bouwen van een woning heeft u het geld maar in schijfjes nodig, namelijk telkens voortgang wordt gemaakt met de bouwwerken. Als u een bijkomende schijf van de lening wil opvragen, zal u dan ook geldige facturen of andere bewijsmiddelen moeten voorleggen. Op die manier is de bank ook verzekerd dat tegenover elke som geld die ze geeft ook een toenemende waarde van de woning staat.

 

Opnametermijn

Tijdens het opnemen van het krediet betaalt u alleen intresten op de opgenomen sommen. In het begin zal dat beperkt zijn, nadien meer. Starten met het terugbetalen van kapitaal doet u pas wanneer de woonlening volledig is opgenomen. Op die manier vermijdt u dat u bijvoorbeeld tegelijkertijd huurgeld moet betalen voor uw huidige woning en al aflossingen moet doen voor uw nieuwbouw.

De maximale termijn waarbinnen u het geld kunt opnemen, is wel beperkt. Het hangt af van de bank. Vraag er uw bankier dus zeker naar. Zorg ook dat de opnametermijn voldoende ruim is. Bij BNP Paribas Fortis bedraagt de termijn bijvoorbeeld 36 maanden. Bij ING is dat 18 maanden, maar de termijn kan er eenmalige en automatisch met 6 maanden worden verlengd als het kredietbedrag nog niet is opgenomen. En bij Belfius is hij maximaal 24 maanden.

 

Reserveringscommissie

Een tweede zaak waarop u speciaal moet letten als u een lening neemt voor het optrekken van een nieuwbouw is de reserveringscommissie. De bank moet het geld permanent ter beschikking houden. U kunt het elk moment opvragen. En voor dat beschikbaar houden, vraagt ze een vergoeding: de reserveringsprovisie of reserveringscommissie.

Bij BNP Paribas Fortis bedraagt de reserveringscommissie 0,20% per maand, wat overeenkomt met 2,43% op jaarbasis. Ze wordt berekend op het bedrag dat u nog niet hebt opgenomen. Tijdens het eerste opnamejaar bent u echter vrijgesteld. Blijft de energieprestatie van uw nieuwe woning onder een bepaalde limiet, dan bent u zelfs helemaal vrijgesteld. Bij ING betaalt u de eerste zes maanden geen reserveringsprovisie. Tussen de zevende en twaalfde maand is dat 1,75%, nadien 2%. En bij Belfius is de eerste drie maanden geen reserveringsprovisie verschuldigd. Nadien is dat 0,10% per maand, wat op 1,207% per jaar neerkomt.

Nog dit voor wie een nieuwbouw neerzet: bekijk zeker of u ook goed verzekerd bent tijdens de opbouwfase.

Tip: Kijk hier hoeveel u maandelijks moet betalen voor uw lening

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen