282, 22214
Contact

Wat staat die 100 miljard euro op een zichtrekening te doen?

Wat staat die 100 miljard euro op een zichtrekening te doen

Met de huidige lage rentes laten steeds meer mensen hun geld op de zichtrekening staan. Eind juni ging het bij alle Belgen samen om meer dan 100,4 miljard euro, blijkt uit gegevens van de Nationale Bank van België. Toch is het nog altijd aangewezen om gelden over te boeken naar een spaarrekening.

Banken geven vandaag doorgaans geen intrest meer op een zichtrekening. En is uw instelling een uitzondering op die regel, dan betaalt u vanaf de eerste cent aan intrest 30% roerende voorheffing. Veel blijft er dus niet over.

Geld overhevelen naar een spaarrekening blijft bijgevolg aangewezen, zelfs al levert die maar het wettelijke minimum van 0,11% op jaarbasis op met een basisrente van 0,01% voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat en daar bovenop een getrouwheidspremie van 0,10% voor gelden die een jaar ongewijzigd behouden blijven.

 

Hogere rente

Hevelt u 10.000 euro over van uw zichtrekening naar uw spaarrekening, dan ontvangt u 11 euro aan intrest. Tot 980 euro per persoon en per jaar is die vrijgesteld van roerende voorheffing.

U kunt uiteraard ook opteren voor een spaarrekening met een hogere rente. MeDirect Fidelity Sparen afficheert een basisrente van 0,05% en een getrouwheidspremie van 0,80%. Bij Santander Consumer Bank Vision+ is dat een basisrente van 0,15% en een getrouwheidspremie van 0,65%. Dat levert respectievelijk toch al 85 euro en 80 euro op voor een inlage van 10.000 euro.

Tip: Hier vindt u de meest interessante spaarrekeningen van het moment

Belangrijker dan die intrest is de spaardiscipline die u zichzelf oplegt. Gelden die op een spaarrekening staan, worden minder makkelijk aangesproken om uitgaven te doen. Het biedt als het ware een extra drempel. Dus kan het interessant zijn bij het begin van elke maand een bedrag over te boeken naar uw spaarrekening.

 

Alternatief

U hoeft zich ook niet te beperken tot een spaarrekening. U kunt ook kiezen voor een beleggingsplan, waarbij u elke maand een bedrag investeert in een beleggingsfonds of in een tak23-beleggingsverzekering. In beide gevallen wordt uw geld belegd in een hele korf aandelen, obligaties of andere financiële producten. De evolutie van de waarde ervan zal afhangen van de gang van zaken op de financiële markten. Zitten die mee, dan kunt u hoge winstcijfers behalen. Zitten ze tegen, dan kunt u verlies lijden.

Het precieze rendement hangt uiteraard af van het fonds waarin wordt geïnvesteerd. Omvat dat veel aandelen? En welke? Of veel obligaties? En in welke munten? Of nog andere zaken? Kies in elk geval een fonds dat bij uw beleggingsprofiel past. Centraal staat de vraag hoe u reageert op de mogelijkheid dat u een deel van uw spaarinleg kwijtraakt, mocht alles tegenzitten.

Een beleggingsfonds kunt u aankopen bij de bank, een tak23-beleggingsverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. Deze laatste heeft het voordeel dat u een begunstigde kunt aanduiden, wat de mogelijkheid biedt om bijvoorbeeld voor uw (klein-)kinderen te sparen.

Tip: Hier vindt u een overzicht met beleggingsfondsen

Tip: Hier vindt u een overzicht met tak23-beleggingsverzekeringen

Tip: Ook door geregeld kleine bedragen te storten kunt u een mooi kapitaal opbouwen. Hier vindt u een overzicht met beleggingsplannen

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggingsfondsen, beleggingsplannen, spaarrekeningen en TAK 23

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen