Hoe wordt het pensioensparen bij een bank belast?
Het pensioensparen wordt doorgaans belast op de zestigste verjaardag van de pensioenspaarder. Dat is met name het geval indien hij het contract voor zijn 55ste verjaardag heeft afgesloten. Gebeurde dat pas later, dan wordt de belasting geheven op de tiende verjaardag van het contract.
Koos u ervoor om aan pensioensparen te doen via een bank, dan worden uw stortingen belegd in een fonds met aandelen en obligaties. De opbrengst van uw investeringen hangen dan af van de evoluties van de financiële markten. Zitten die mee, dan profiteert u mee van het succes. Zitten ze tegen, dan kunt u een verlies lijden.
Op uw pensioendatum kan u de uitbetaling van uw participaties vragen. U ontvangt dan de waarde van dat moment.
Fiscus komt langs
Voor u de uitbetaling krijgt, is de fiscus al langsgekomen. Dat gebeurde op uw zestigste verjaardag of op de tiende verjaardag van het contract.
Tot eind 2014 bedroeg de heffing 10% op het opgebouwde kapitaal. Daarbij werd geen rekening gehouden met de werkelijke opbrengst, maar naar een fictief berekend bedrag. De fiscus ging er vanuit dat elke storing 4,75% opbracht, ook al was dat in realiteit (veel) minder of meer.
Op 1 januari 2015 zakte de heffing van 10% naar 8%. Daar tegenover staat evenwel een gedeeltelijke vervroegde inning op het kapitaal uit stortingen die tot 31 december 2014 werden uitgevoerd. Van 2015 tot en met 2019 wordt elk jaar 1% ingehouden. De extra inhoudingen gelden dan als een voorschot op de eindbelasting, die op de zestigste verjaardag of op de tiende verjaardag van het contract wordt geheven. Op het kapitaal, bijeengespaard door de stortingen die na 31 december 2014 worden uitgevoerd, betaalt u geen vervroegde inning.
Wie de heffing betaald heeft, zit in een gunstige situatie. Wie na zijn zestigste verjaardag nog stortingen doet, mag die fiscaal blijven aftrekken om van de belastingvermindering van 30% te genieten. Deze stortingen zullen later niet meer worden belast.
Geld opvragen voor 60ste verjaardag?
Voor wie het geld voor zijn zestigste verjaardag of voor de tiende verjaardag (bij start na 55 jaar) van zijn pensioenspaarrekening wil halen, is de regeling minder voordelig. Het (fictief berekende) kapitaal dat gevormd is met stortingen die sinds 1 januari 1992 werden uitgevoerd, wordt in dat geval tegen 33% belast. Het kapitaal dat tot stand kwam uit oudere stortingen tegen het marginaal tarief, dat is het tarief van de hoogste schijf waarin het inkomen valt.
Bij vroegtijdig overlijden voor de leeftijd van 60 jaar geldt de regeling voor de heffing op zestig jaar.
Lees ook:
De vier pensioenpijlers: wat houden ze precies in?
Waarom zou ik aan pensioensparen doen?
Groepsverzekering maakt individueel pensioensparen niet overbodig
Wat is het beste? Pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering?
Pensioensparen via een bank of een verzekeraar. Wat is het verschil?
Hoe werkt pensioensparen via een bank?
Wanneer haalt u fiscaal voordeel uit het pensioensparen?
Wanneer start u het best met pensioensparen?
Hoe wordt het pensioensparen via een verzekeringsmaatschappij belast?
Pensioensparen: opvragen of uitbetalen?